Beheer

Uit PETRA Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoofdpagina


InhoudOver het algemeen wordt beheer onderverdeeld in drie soorten:

  1. Functioneel applicatie beheer. Dit is verantwoordelijk voor het in stand houden van de functionaliteit van de ICT bouwstenen en deze optimaal te laten blijven aansluiten op de bedrijfsprocessen en daarmee samenhangende klantwensen. Een best practice framework op dit gebied is de Business Information Services Library (BiSL[1]).
  2. Technisch applicatiebeheer. Dit betreft het op een verantwoorde manier managen van beheer en onderhoud van applicatieprogrammatuur, gegevensverzamelingen en de bijbehorende documentatie, voor de hele levensduur van de bedrijfsprocessen. Voor het inrichten van het technisch applicatiebeheer is op dit moment de Application Services Library (ASL) een best practice.
  3. Technische beheer van de infrastructuur (hardware, netwerk, e.d.). De IT Infrastructure Library (ITIL[2]) is de facto standaard op dit gebied.Ten aanzien van beheer gelden de onderstaande principes. Klik op een principe voor meer informatie.

P6.1.1Verantwoordelijkheid van de eigenaar van een object voor het functioneel beheer daarvan
P6.1.2Gebruikmaking van standaardmethodieken voor beheer
P6.1.3Onderbrenging gezamenlijk ontwikkelde bouwstenen bij gemeenschappelijke beheerorganisatie
P6.1.4Onder hetzelfde beheerregime brengen van geo- en andere informatiesystemen

Voetnoten

  1. BiSL, een framework voor Functioneel Beheer en Informatiemanagement, Pols, R. van der, Van Haren Publishing, 2005. Zie ook http://www.bisl.nl.
  2. Over ITIL is een keur aan boeken verschenen. Zie hiervoor o.a. http://www.itil.co.uk/publications.htm.

HierarchyPrevious.gif Fysieke ICT-omgeving | Beveiliging en Privacy HierarchyNext.gif